Wat is Mindfulness?

Iedereen heeft de term Mindfulness wel eens gehoord. Maar wat is het nou precies en hoe heb je daar profijt van?

Mindfulness betekent doelbewust aanwezig zijn in dit moment zonder oordeel.Misschien klinkt dat vaag of zweverig maar eigenlijk is het heel praktisch. Mindfulness is dan ook iets wat je beoefend. Met mindfulness meditatie leer je om meer in het moment te zijn. Je bent je bewust van je emoties, je gedachten en je lichaamssensaties. Je treed deze met acceptatie en compassie tegemoet. Dat geeft ruimte voor bewuste reacties en keuzes.

Zijn in het moment is niet iets waar we doorgaans van nature mee opgroeien. Onze maatschappij is heel coginitief en prestatie gericht ingesteld. Leren zijn in het moment vereist daarom oefening en beoefening. Je leert je bewust te zijn van je ervaringen en deze te erkennen op het moment dat het gebeurd. Dit geeft je ruimte om veel bewuster te reageren, betere keuzes te maken, meer te genieten en mentaal veerkrachtiger te worden. Met Mindfulness breng je denken, doen en voelen weer in balans.

 

Beoefening van Mindfulness
Mindfulness is geen trucje om je snel beter te voelen. Mindfulness kan je vergelijken met sporten. Je hebt misschien niet altijd zin om naar de sportschool te gaan, maar als je bent geweest voel je je toch beter. Vaak ga je sporten met een doel. Je wilt misschien meer conditie trainen, spieren kweken, leniger worden, je hoofd leeg maken, gezond worden/blijven. Die doelen bereik je niet na 1 lesje spinnen of yoga. De voordelen van sporten komen met de tijd en hoe meer je het beoefend hoe beter/sneller het gaat. Oefen je een tijdje niet dan zal je dat merken. Zo werkt het met mindfulness ook. 

De 8 weekse MBSR-IT Training
Klinkt allemaal prachtig natuurlijk maar hoe dan? Tijdens de 8 weekse MBSR -IT training maak je kennis met verschillende oefeningen die bedoelt zijn om te vertragen, te ervaren en jezelf te observeren. Wat doet dit met mij? Het vergt de wil of in ieder geval een vorm van nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te proberen. Het kan zijn dat dat onwennig of ongemakkelijk voelt of misschien juist wel grappig, leuk en eye-opening.

Er bestaan heel veel verschillende vormen van meditatie. Misschien heb je al wel eens wat geprobeerd. Mindfulness meditatie is een soort meditatie die ook uitgebreid wetenschappelijk is onderzocht en getest. Het is bij Mindfulness meditatie niet de bedoeling dat je nergens aan denkt of dat je je gedachten uitschakeld. Dit is een veel gehoord misverstand. Bij mindfulness meditatie trainen we de concentratie om zich bewust ergens op te richten. Door bewust de aandacht ergens op te richten wordt je je bewust van je eigen gedachten, emoties en lichaamssensaties. Dit heeft grote invloed op hoe je je voelt en welke beslissingen je neemt. Door je hier bewust van te worden en alles zonder oordeel te erkennen crieer je ruimte voor een veel bewustere reactie.
Misschien merk je bijvoorbeeld tijdens je meditatie dan wel op dat je onrustig bent of dat er veel gedachten zijn. Daar hoef je dan niets aan te veranderen. Opmerken en erkennen van wat er is in het moment zonder oordeel is Mindfulness beoefenen. Dit helpt om beter voor jezelf te zorgen. 

Een van de onderdelen van de training is het delen van ervaringen over de oefeningen en het bekijken hiervan. Je deelt natuurlijk enkel wat je wilt delen. Er is ook aandacht voor een stuk educatie om oefeningen, ervaringen en mindfulness beter te begrijpen. 

Verschillende vormen van Mindfulness-meditatie
Natuurlijk besteden we tijdens de Mindfulness-training aandacht aan de traditionele zitmeditatie maar er zijn vele vormen van Mindfulness die je kunnen helpen in je dagelijkse leven. We geven daarom ook aandacht aan simpele yoga oefeningen, loopmeditatie, een liggende lichaamsmeditatie en een eetmeditatie. Elke vorm heeft zijn eigen uitwerking en kracht en is daarom goed om te beoefenen en uit te proberen. Je kiest na de curcus natuurlijk zelf welke vorm bij je past en hoe je dit integreerd in je leven. 

Mindfulness huiswerk
Zoals al een paar keer genoemd gaat Mindfulness vooral om beoefening. Je krijgt elke week 1 of meer oefeningen mee om thuis mee aan de slag te gaan. Hier ben je doorgaans een uur per dag mee bezig. Zorg dus dat als je je opgeeft voor een Mindfulness-training dat je ook tijd hebt om te oefenen. De thuisbeoefening is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de training. Heb je die tijd niet, dan is dit niet het moment om te starten.

Stiltedag
Een belangrijk onderdeel van deze training is de stiltedag. De stiltedag is van 10.00 tot 16.00.
Op deze dag beoefenen we verschillende meditaties in stilte om te ervaren wat een langere periode van stilte met je doet. 


Intake gesprek
Graag spreek ik elke deelnemer voor de start van de curcus individueel. Grondlegger Jon Kabat-Zinn zei ooit dat hij niemand kon bedenken die geen baat zou hebben bij een Mindfulness-training. Toch inventariseer ik graag met elke deelnemer of deze training is wat je nodig hebt. Kloppen de verwachtingen? Het geeft elke deelnemer de kans om vragen te stellen en mogelijke obstakels te bespreken.  Dit gesprek duurt ongeveer een half uurtje en is vrijblijvend. 

Vragen?
Ben je benieuwd of Mindfulness wat voor je is? Heb je nog vragen voor me? Laat het me vooral weten. Ik help je graag en reageer snel. Mail me op manja@wildebrouw of vul hieronder het contactformulier in..

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info